5 Nationaal Monument op de Dam
Het Nationaal Monument op de Dam is het belangrijkste monument uit de Tweede Wereldoorlog. Ieder jaar, op 4 mei, houden wij in Nederland 2 minuten stilte. De koning legt dan een bloemenkrans bij het monument.
Voor het monument staan 2 leeuwen. Dit zijn de bewakers van het monument. Op de pilaar staan 4 geboeide mannen als symbool voor de ellende van de oorlog. De mannen links en rechts staan voor het verzet. De honden staan voor trouw en smart. De vrouw met kind en duiven staat voor overwinning, bevrijding, vrede en nieuw leven. De gebogen muur achter de pyloon is een gedenkmuur. Hierin staan 11 urnen uit de toenmalig 11 provincies. In de urnen zit zand uit fusieladeplaatsen en erebegraafplaatsen. Er staat ook nog 1 urn uit voormalig Nederlands-Indië.
6 Het Paleis op de Dam.
Het Paleis werd tussen 1648 en 1665 gebouwd als stadhuis. Een monument uit de Gouden Eeuw. In 1808 werd het aan Koning Lodewijk Napoleon gegeven, de jongere broer van Napoleon Bonaparte. In 1813 werd het teruggegeven aan de stad. In 1815 werd het een paleis van het koningshuis. Het wordt nu gebruikt als een koninklijk ontvangstpaleis.
7 De Nieuwe Kerk
De Nieuwe Kerk is meer dan 600 jaar oud. In die periode is ze 3 keer afgebrand en zwaar beschadigd door de beeldenstorm. Protestanten vonden dat er geen beelden van heiligen in de kerk mochten staan. In heel Europa werden katholieke kerken beschadigd.
Tegenwoordig wordt de kerk gebruikt voor de inhuldiging van nieuwe koningen en koninginnen. Koning Willem-Alexander is er getrouwd met koningin Máxima.
8 Gedenkteken 7 mei 1945 slachtoffers.
Op 7 mei 1945 was het een drukte van jewelste op de Dam in Amsterdam. Na vijf lange oorlogsjaren en de hongerwinter hadden de inwoners van Amsterdam zich verzameld op de Dam. Al feestvierend zouden ze de geallieerden, de bevrijders, verwelkomen. Maar om 15.00 uur sloeg het noodlot toe. Vanaf het balkon van de Groote club, hoek Dam Kalverstraat, begonnen achtergebleven SS-soldaten te schieten op de feestvierende menigte. Terwijl iedereen alle kanten op vlucht, loopt Wim de Leeuw voor zijn moeder uit. Zijn moeder ziet zijn rug rood kleuren. Wim is een van de jongste van de 31 dodelijke slachtoffers. Er vallen honderden gewonden. De naam van Wim is samen met de namen van alle andere slachtoffers vereeuwigd op het plein.
12 De Kalverstraat
Deze straat is ongeveer 1 kilometer lang en dankt zijn naam aan de kalveren die hier vroeger verhandeld werden. De Kalverstraat dankt zijn bekendheid aan het spel Monopoly, waar het de duurste straat is.
Maak jouw eigen website met JouwWeb